Management +359888950037
0 Items

Стоманата и нейното използване в строителството, медицината, войната и други области

Стоманата и нейното използване в строителството

През цялата история никой не е успявал да превърне минералите и рудата в полезни неща, както можем ние. Стоманата е вплетена във всяка човешка дейност и е така от около 4000 години. В хода на историята стоманата е била важна част от много занаяти, индустрии и цивилизации по света. Нейната много висока якост на опън и универсалност са я направили популярна.

Още в началото на желязната епоха, когато желязото измества бронза като най-популярен метал за инструменти и строителни материали, са открити първите следи от стомана. Скоро се разбрало, че претопяването на желязото в пещ с дървени въглища (въглерод) може да го направи по-здраво. В някои случаи този въглерод се премесва в желязото и го прави много по-здраво, особено когато то се охлажда във вода. В резултат на това се появява първата версия на съвременната стомана. Именно тогава тя става широко разпространена сред хората. Нека разгледаме някои от първите неща, за които е била използвана стоманата.

В историята стоманата е била използвана в много области и е харесвана по много причини. Това са първите начини, по които е била използвана стоманата.

Стоманата и строителството

Конструктивна стомана се използва в сградите и строителството още от края на 1700 г. споделят от Baustoff + Metall. Британските инженери първи използват стоманени рамки, за да направят сградите на мелниците по-здрави, така че да могат да издържат на пожари. Сградата Rand-McNally, проектирана от архитектите Burnham and Root и построена през 1886 г., е първата сграда със стоманена рамка. Преди която и да е друга сграда в Лондон, хотел "Риц", открит през 1906 г., е със стоманена рамка. След Втората световна война стоманата става широко достъпна в целия свят, което води до огромно увеличение на производството на стоманени сгради. По много причини, с които дървото или камъкът не могат да се сравнят, стоманата е предпочитана в строителството: тя е рециклируема, здрава, рентабилна, гъвкава и не се нуждае от много поддръжка.

Медицински грижи

През повечето време в медицината в продължение на стотици години стоманата е била най-разпространената сплав. Изработването на метали за медицински цели е имало проблеми в началото, включително корозия, замърсяване и недостатъчна здравина. Неръждаемата стомана, която най-накрая е усъвършенствана в началото на 1900 г., е най-добрият начин за решаване на този проблем, защото не ръждясва, както другите метали.

Хората се опитват да направят нещата по-безмирисни още от началото на медицината, откъдето идва и неръждаемата стомана в хирургията. Поради тази причина неръждаемата стомана се използва много в медицината за много неща, включително за подноси за инструменти, хирургично оборудване, биомедицински импланти и общо медицинско оборудване като маси и колички.

През XIX в. хирургическите инструменти бързо се превръщат в норма и те трябва да могат да издържат на стерилизация при високи температури. Освен това тези инструменти е трябвало да се разглобяват лесно, за да могат лесно да се почистват местата, където могат да се задържат микроби. Очевидно е, че стоманата винаги е била най-добрият вариант.

Фермерски пазари

Използването на стомана (и по-ранни метали като бронз) в земеделието е важно още от желязната епоха. Освен че е използвана за изработване на инструменти като мотики, лопати и гребла, стоманата е и голяма част от някои големи земеделски разработки. Например стоманеният плуг, създаден през 1837 г. от не кой да е, а Джон Диър. Европейските заселници от Източното крайбрежие, където почвата обикновено е песъчлива, пренасят чугунените плугове в Америка малко преди всички останали. Придвижвайки се на запад обаче, гъстата, лепкава почва затруднявала оранта, защото залепвала за чугунените остриета.

Според легендата на ковача Диър му хрумнала идея, когато едно от стоманените му остриета се счупило. Знаейки, че полираната стомана е много по-гладка от чугуна, той използвал старото острие на дъскорезницата, за да направи първия стоманен плуг. Останалото е история. Оттогава насам стоманата се използва в селското стопанство повече от другите материали, защото е здрава, има гладка външна част и може да се огъва лесно.

Битки и оръжия

Битките и стоманата се съчетават като фъстъчено масло и желе. Започвайки от ковачниците в средновековна Европа, стоманата е основният материал, използван във войните по целия свят. Поради това от стотици години тя се използва за направата на ножове, мечове, брони и артилерия.

За първи път стомана е използвана за изработване на оръжия през римската епоха. "Ножицата", тежка стоманена ръкавица, която се поставяла върху предмишницата на гладиатора, била често използвано оръжие. В края на ножицата е имало опънато острие. Било е популярно, защото боецът е можел да използва една и съща ръка както за атака, така и за блокиране. От началото на времето хората от Европа до Япония са използвали стомана за изработване на остриета и тя все още е високо ценена при производството на оръжия.

Атлетите са носели стоманени пластинчати брони в продължение на хиляди години. Гърците и римляните са първите хора, които са го направили. Доспехите от Средновековието са били изработени от стоманени плочи, които са били оформени по начин, позволяващ на войниците да се движат свободно, като същевременно разпределят равномерно тежестта. До 50-те години на миналия век стоманата се е използвала за направата на брони за война. След това започват да се използват по-модерни материали, като например подсилена с влакна пластмаса.

Използването на стомата в транспорта

Един от първите случаи, когато стоманата е използвана в транспорта, е при въвеждането на процеса Бесемер. Това направи възможно производството на много стомана на ниска цена. В края на 60-те години на XIX в. това довежда до построяването на много нови железопътни линии. Преминаването от желязо към стомана имало много предимства. Стоманата е по-здрава, така че може да издържи теглото на много по-големи локомотиви, което увеличава производителността на железниците. Освен това тя издържа много по-дълго от желязото. В транспорта от XIX в. насам стоманата се използва за направата на кораби, влакове и автомобили.

Инфраструктура на системата

В началото стоманата е използвана предимно за изграждане на мостове като част от обществената инфраструктура. “Железният мост” е името на първия железен мост, който е построен през 1779 г. в Телфорд, Англия. Той променя в огромна степен начина, по който се строят сградите. Въпреки че едва в края на XIX в. стоманата започва да заема мястото на кованото желязо като най-популярен материал за изграждане на мостове. Висящият мост "Голдън Гейт", Бруклинският мост (направен от стоманени въжета и стоманена платформа) и мостът "Сидни Харбър" (направен от стоманени секции, които са свързани с болтове) са ранни примери за мостове, които са направени изцяло от стомана.